10 безлюдни острова по света

Необитаемите острови са вдъхновение за много филми и романи

10 безлюдни острова по света

Някои от филмите, вдъхновени от безлюдните острови са „Корабокрушенецът” с Том Ханкс и сериалът „Изгубени”. В основата на всички филми и сериали обаче, стои романът на Даниел Дефо „Робинзон Крузо”, написан през 1719 година. Историята за Крузо е вдъхновена от истинските преживявания на Александър Селкърк – шотландски мореплавател, който прекарва четири години на безлюден остров.

Островът, където Робинзон е живял, до 1966 е носил името Мас а Тиера, но днес е познат като о-в Робинзон Крузо и на него вече живеят повече от 600 човека.

10. Остров Окланд

Намира се на юг от Нова Зеландия. Там са намерени следи от заселници, но от 13-ти век. През 1806 година кораб акостира на острова, но там вече няма обитатели.

9. Острови Му Ко Анг Тонг

Името му означава „група острови от злато”. Покрити са от тропически гори и скали в причудливи форми. Всички острови от групата са необитаеми с изключение на Ко Палауаи.

8. Остров Пирамида на Бол

Намира се между Нова Зеландия и Австралия. Островът е една 562-метрова скала, която е останала от вулкан, образувал се преди близо 7 милиона години. За първи път човек се изкачва на върха на скалата през 1965 година.

7. Остров Кокос

Намира се в Тихия океан до Коста Рика. Малко туристи се допускат до острова само след като получат разрешение. Вярва се, че пирати са заровили на острова няколко съкровища, още през 19-ти век.

6. Остров Феникс

Намира се по средата на Тихия океан. Кораловите рифове и популациите на птици са буквално недокоснати от хората.

5. Острови Маманука

Намират се във Фиджи и са около 20. Няколко от островите са напълно необитаеми, но това е просто защото нямат чист източник на вода. Един от островите е и филмовата локация на „Корабокрушенецът”.

4. Остров Тетепар

Това е най-големият необитаем остров в Тихия океан и е част е от Соломоновите острови. На него са живели хора до преди около 200 години, но са го изоставили по неизвестни за учените причини.

3. Малдиви

Въпреки че са популярна екзотична дестинация, островите на са изцяло обитаеми от хората. Малдивите са група от 1190 острова, като само 200 са населени от местните хора, а 5 са с население над 3000 човека. 

2. Алдабра

На този остров живеят 152,000 големи сухоземни костенурки, а те достигат до над 100-годишна възраст. Там също живее и най-големият сухоземен  кокосов рак.

1. Острови Палау

Голяма част от тази островна група е необитаема. Някога са били коралов риф, от който водата се е отдръпнала. Там се намира и известното сред гмуркачите Езеро на медузите – езеро, пълно с медузи, които жилят много слабо, правейки езерото безопасно за плуване и гмуркане. 

Коментари: 0