10 фирми искат да строят Западната дъга на Околовръстното

Прогнозната стойност бе 74 млн. лв., а най-ниската оферта – 38,5 млн. лв.

10 фирми искат да строят Западната дъга на Софийския околовръстен път. В понеделник в Агенция „Пътна инфраструктура” бяха отворени и оповестени ценовите оферти на участниците. Трикилометровата отсечка от магистрала „Люлин” до река Какач се финансира по оперативна програма „Транспорт”.

Участъкът се очертава като най-трудния от строените до момента отсечки. Причината е, че предстои изграждането на кръстовище на три нива на пътния възел при бул. „Сливница”. Очаква се пътят да поеме трафика от граничния пункт Калотина и от магистрала „Люлин”.

Критерий за избор на изпълнител е най-ниската цена. Прогнозната стойност на обекта беше 74 млн. лв.

Най-ниска се оказа офертата на обединение „Трейс СОП” с партньори „Пътно строителство”, град Добрич, „Пи Ес Ай” от Стара Загора, софийските „Трейс Груп Холд” и „Станилов”. Посочената от тях цена е в размер на 39,85 млн. лв. без ДДС.

До отваряне на цените комисията допусна 10 кандидати от общо 13, подали оферти.

Бяха отворени и ценовите оферти на испанската „Рубау”, „Запад”, включващо ГБС и „Пътстрой 92”, обединение „Западен път 2012” („ПСТ Холдинг” и хърватската „Конструктор”), гръцката „Актор”, „Хидрострой – Мостовик”, обединението между австрийската „Алпине” и пловдивската „Пътища”, „ИПС” Пловдив и „Виадукт” – Хърватия, „Лена” Португалия – „Иса 2000” и „Агромах”.

Заради пропуски в документацията бяха остранени турската „Доуш”, италианските „Салваторе Матарезе” и „Инж. Клаудио Салини”, ДЗЗД „Ингеар 2012”, в което влизат испанската „Гея 21”, варненската „Инжстройинженеринг” и испанската „Аранс Асинас”.

Отсечката трябва да да е готова до 2015 година. Плановете на пътната агенция са изпълнителят да бъде избран до края на юни. Ако няма обжалвания, строителството трябва да започне през лятото.

Предстои да бъде пуснат и търг за строежа на 17 километра от северната дъга на околовръстното – Северната скоростна тангента. Тя започва от отклонението на пътя Калотина-София и стига до бул. „Ботевградско шосе”.

Коментари: 0