100 млн. евро за малки фирми в индустрията и туризма

Кредитната линия цели да минимизира последствията от финансовата криза

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Проекти на малки и средни предприятия (МСП) в индустрията, услугите и туризма ще се финансират със 100 млн. евро кредитна линия. Това става възможно, след като днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Societe Generale Експресбанк подписаха споразумение за отпускане на средствата, които са в подкрепа на малките и средни предприятия.

Целта на кредитната линия е да се финансират проекти, с които да се насърчи заетостта и да се повиши конкурентоспособността на българската икономика.

"Подкрепата за финансирането на проекти на МСП и дружества със средна капитализация е една от ключовите цели на ЕИБ в България. Тези компании формират гръбнака на българската икономика - създават значителен брой работни места, по-конкретно нови възможности за трудова заетост, и генерират съществен дял от БВП на България", коментира Лука Лацароли, директор на ЕИБ за Централна и Източна Европа

Главният изпълнителен директор на SG Експресбанк Антоан Тусен поясни, че това е най-голямата кредитна линия, предоставяна до момента от ЕИБ на банка в България.

Основната цел на новия заем е подобряване на достъпа до дългосрочно финансиране на МСП в Европа. Мярката цели намаляване на последствията от финансовата криза.

МСП и дружествата със средна капитализация представляват 99% от всички компании и са работодател на 76% от заетите на пазара на труда в Европейския съюз (ЕС).

Подкрепи Economic.bg