13-те актива, в които да инвестираме по време на криза

Business Insider е класирал активите, които могат да заменят златото като убежище за парите на инвеститорите по време на криза като сегашната

7146 ~ 2 мин. четене
Оръжия

Способността на оръжията и боеприпасите да не губят стойността си с с времето ги прави изключително привлекателна инвестиция. Според специализирания сайт ammo.net цената на Remington 223 се е покачила с 224% от 1999 г. до 2011 г. - много над процентът на инфлацията.

Канадски облигации

Според Financial Post чуждестранни покупки на канадските облигации са достигнали рекордните $16.7 млрд. през май 2012 г.

Анализаторите обясняват, че разтревожени от европейската дългова криза, централните банки все повече гледат на канадски облигации като на сигурно убежище.

Земеделска земя

Земеделската земя е привлекателна за инвеститорите поради ограничените й размери и постоянното търсене. Том Ейсънхауер, президент на Bonnefield Financial посочва пред изданието, че устойчивостта на цената на земеделска земя се дължи на търсенето на храна в световен мащаб, което се движи единствено нагоре.

Японската йена

По данни на Wall Street Journal големите банки са увеличили резервите си с йени с 22% за последните четири години. Японската валута поскъпва бързо заради кризата и отслабването на долара и еврото.

Часовници

Часовниците като цяло не са инвестиционна стока, но моделите на Rolex и Patek Philippe увеличават своята стойност.

Дървесина

Според някои дървесината е силно обвързана с пазара на имоти, но през годините тази стока е доказала, че е добра защита от инфлация. Независимо от срива на имотния пазар дървесината поскъпва средно с около 22% на година.

Марки

За някои марките са единствено хоби, но те също имат свойството да увеличават стойността си през годините. Исторически погледнато марките имат един от най-стабилните възходящи трендове.

Скандинавски облигации

На фона на страдащите от дълговата криза европейски държави, северните скандинавски страни изглеждат непоклатими. Заради финансовата си стабилност облигациите на тези държави са търсени като актив, който да пази парите на инвеститорите.

Произведения на изкуството

Доказателство за инвестиционната стойност на картините и други произведения на изкуството е индексът Mei Moses index, който следи цената на най-скъпите произведения се увеличава шест пъти по-бързо от борсовия индекс S&P 500.

Диаманти

Макар да е по-малко ликвиден от златото, диамантът си остава един от най-добрите инвестиционни активи. Цената на скъпоценните камъни е слабо волатилна и общо взето винаги расте.

Алкохол

Скъпите вина стават все по-скъпи с годината, затова много инвеститори влагат парите си в скъпи и отбрани колекции. Още ранните години на създаването на американската държава уискито пък е било разменна монета.

Японски облигации

Макар да е най-задлъжнялата държава в света, доверието на инвеститорите в Япония е огромно. Заедно с японската йена, държавните облигации на страната са изключително търсени като нискорисков актив.

Редки монети

Недостигът на редки монети осигурява запазване на тяхната стойност. От началото на кризата стойността на монетите от началото на века например е скочила с 35%. Прогнозите на анализаторите са, че редките монети ще продължат да се търсят, а от там да се увеличава цената им.
Подкрепи Economic.bg