130 държави подкрепиха глобалния минимален корпоративен данък

Преговорите за прага на облагане на интернационалните корпорации и мястото на облагане се водят в рамките на ОИСР

130 държави подкрепиха глобалния минимален корпоративен данък

Снимка: БТА

1168 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg
Глобален корпоративен данък

Повечето страни, договарящи глобалното преразглеждане на трансграничното данъчно облагане на мултинационалните компании, подкрепиха плановете за нови правила. Те включват промяна на мястото на облагане на използваните от потребителите услуги, както и фиксирането на минимална данъчна ставка от 15%, предава Reuters.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която беше домакин на преговорите, заяви, че минималният корпоративен данък върху печалбата от поне 15% в световен мащаб може да доведе до около 150 млрд. долара допълнителни глобални данъчни приходи годишно.

Според организацията 130 страни, представляващи над 90% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), са подкрепили споразумението по време на преговорите.

Новите правила за това къде се облагат най-големите мултинационални компании биха прехвърлили данъчните права върху над 100 млрд. долара печалби към държави, в които реално се създават те.

С установения глобален минимален данък мултинационалните корпорации вече няма да могат да изправят страните една срещу друга в опит да намалят данъчните ставки надолу“, заяви американският президент Джо Байдън в официална позиция. „Те вече няма да могат да избягват да плащат справедливия си дял, като скриват печалбите, генерирани в САЩ или в която и да е друга държава, в юрисдикции с по-ниски данъци.“

Един източник, близък до преговорите, е казал пред Reuters, че са водени тежки преговори, за да се привлече и Пекин към инициативата. Служител на американската администрация заяви, че в сделката няма специфични за Китай изключения.

Минимален корпоративен данък

Минималният корпоративен данък не изисква от страните да определят своите ставки на договорения праг, но дава право на други страни да прилагат допълнителен данък над минимума върху печалбите на компаниите, идващи от държава, която има по-ниска ставка.

Държавите от Г-7 се договориха през юни за минимална данъчна ставка от 15%. Споразумението ще се разглежда в рамките на Г-20 на среща във Венеция следващата седмица.

Техническите подробности трябва да бъдат договорени до октомври, така че новите правила да могат да бъдат приложени до 2023 г., се казва в изявление на страните, подкрепили споразумението.

Деветте държави, които не подписаха, са членовете на ЕС с ниски данъци Ирландия, Естония и Унгария, както и Перу, Барбадос, Сейнт Винсент и Гренадини, Шри Ланка, Нигерия и Кения.

Противниците на идеята рискуват да се изолират, защото несамо че всички основни икономики го подкрепиха, но и много от данъчните убежища, като Бермудските острови, Каймановите острови и Британските Вирджински острови.

Ирландският финансов министър Пашал Донохоу, чиято страна е привлякла много големи американски технологични фирми със своята 12.5% корпоративна данъчна ставка, заяви, че не е в състояние да се присъедини към консенсуса, но все пак ще се опита да намери резултат, който може да подкрепи.

В Европейския съюз сделката ще се нуждае от закон, приет най-вероятно по време на френското председателство на ЕС през първата половина на 2022 г., а това ще изисква единодушна подкрепа от всички страни членки.

Приветствайки споразумението като най-важната международна данъчна сделка, постигана в последните 100 години, френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че ще се опита да спечели онези, които се въздържат.

„Моля ги да направят всичко, за да се присъединят към това историческо споразумение, което до голяма степен се подкрепя от повечето страни“, каза той и добави, че всички големи цифрови корпорации ще бъдат обхванати от споразумението.

Минимални прагове

Новата минимална данъчна ставка от 15% ще се прилага за компании с оборот над прага от 750 милиона евро, като само корабоплаването е освободено.

Новите правила за облагането на мултинационалните компании имат за цел да разделят правото да облагат печалбите си по по-справедлив начин между страните, тъй като появата на цифрова търговия даде възможност на големите технологични фирми да записват печалби в страни с ниски данъци, независимо къде са спечелени парите.

Компаниите, попадащи в обхвата, биха били мултинационални компании с глобален оборот над 20 милиарда евро и марж на печалбата преди данъци над 10%, като прагът на оборота вероятно ще спадне до 10 милиарда евро след седем години, когато бъде извършен преглед на ефективността.

Добивните индустрии и регулираните финансови услуги трябва да бъдат изключени от правилата за това къде се облагат мултинационалните компании.

Прилагането на сделката все още може да се окаже нестабилно заради Конгреса на САЩ, където представителят Кевин Брейди, най-висшият републиканец в Комитета за начини и средства за начисляване на данъците в САЩ, го определи като „опасна икономическа капитулация, която изпраща американските работни места зад океана, подкопава икономиката ни и премахва данъчната ни база в САЩ.“

Подкрепи Economic.bg