14 провала, довели до величие

Преди Опра Уинфри, Майкъл Джордан и Стивън Спилбърг да станат супер звездите, които са днес, са били уволнявани, критикувани и са чували думата \"не\" десетки пъти..

Елвис Пресли

Кралят на рока Елвис Пресли е бил уволнен още след първото си участие на сцена през 1954 г. "Няма да стигнеш до никъде, синко. По-добре се върни да си караш камиона". С тези думи продуцентът е отпратил Пресли, след което той се превръща в легенда.

Хю Джакман

Преди да изиграе Върколака във фантастичния екшън "X-Men", актьорът Хю Джакман е бил уволнен от работата си като касиер във веригата магазини 7-Eleven. "Бях уволнен само след шест седмици работа, защото шефът ми каза, че говоря прекалено много с клиентите", споделя Джакман.

Стив Джобс

Един от най-влиятелните мъже в технологичният свят - покойният Стив Джобс, е уволнен от Apple през 1985 г. През 1997 г. Джобс се връща в Apple, след като компанията е на ръба на фалита и буквално има няколко месеца, за да се справи с финансовите си проблеми. След като се връща в компанията, той създава iPod, iPhone и iPad и в момента Apple е най-голямата публична компания в света.

Майкъл Джордан

Най-великият баскетболист на всички времена - Майкъл Джордан, е бил изключен от гимназиалния отбор по баскетбол. "Пропуснал съм над 9 000 коша в кариерата си, загубил съм повече от 300 игри. На 26 пъти победата е зависела от мен и сме загубили. Провалял съм се отново и отново и именно заради това успях", казва Джордан.

Стивън Кинг

През 1973 г. известният писател Стивън Кинг работи като преподавател по английски в Мейн и продава кратки разкази, за да свърже двата края. През 1973 г. той изпраща първия си роман "Кери"  на свой приятел от издателството Doubleday и получава 2500 долара, но след като преди това е получил 30 отказа да бъде издаден и е бил на ръба на отчаянието. В момента Кинг е един от най-известните писатели, а романите му се продават в милиони копия. Десетки от тях са филмирани.

"Бийтълс"

Когато "Бийтълс" сформират групата, първата музикална компания отказва да ги издаде. Студиото Decca Recording, в което са записани 15 песни на групата казва: "не харесваме техните песни и смятаме, че нямат бъдеще в шоубизнеса".

Уолт Дисни


Преди Уолт Дисни да построи империята, която има днес, той е бил уволняван като редактор на вестник заради "липсата на въображение и добри идеи". През 1921 г. Уолт сформира първата си компания за анимация в Канзас Сити и сключва сделка с дистрибуторска компания в Ню Йорк, която щяла да разпространява неговите филми и да му плаща шест месеца по-късно. Тогава в един момент бил принуден да затвори компанията си, след като вече не можел да плаща и наема на студиото. За този период от живота си разказва, че едва е оцелял, ядейки кучешка храна.

За друг негов неуспех се счита и първият му опит да накара MGM Studios да разпространяват неговия Мики Маус. Тогава от компанията му казали, че идеята за този герой никога няма да проработи, тъй като гигантската мишка върху екрана щяла да плаши жените.

Джей Кей Роулинг

Преди Джей Кей Роулинг да пожъне успех с "Хари Потър", тя е разведена майка, бореща се да получи социални помощи, още ходеща на училище и същевременно пишеща роман.

За щастие, този роман се превръща в поредицата "Хари Потър", която прави Роулинг милиардер.

Опра Уинфри

На 22 години сегашната изключително успешна телевизионната водеща е била уволнена като тв репортер, защото е била "неподходяща за екран". Уинфри е била отстранена и от поста на съавтор на предаване за балтиморския телевизионен канал WJZ заради нисък рейтинг. По-късно Уинфри нарича този случай "първият и най-голям провал" в телевизионната й кариера.

Джери Зайнфелд

Първият път, в който младият комик излязъл на сцената на комедиен клуб, той погледнал към публиката, замръзнал и в крайна сметка слязъл освиркан. Все пак, за да завърши историята с щастлив край, Зайнфелд събрал кураж и още на следващата вечер направил успешно представление в същия клуб.

Фред Астер

В първото му телевизионно прослушване директорът на MGM отбелязал по повод младия Астер, че той: "Не може да играе. Не може да пее. Леко плешив е и може да танцува малко." След като  Астер настоял да получи записа на цялата оценка, той прочел за себе това: "Не съм сигурен за качествата на този човек, но въпреки огромните му уши и неприятна линия на брадичката, чарът му е толкова огромен, че се забелязва дори и при това окаяно представяне, което направи на днешната проба".

По-късно Фред Астер се превръща в популярен актьор, номиниран за „Оскар”, певец и танцьор. Негативната оценка, която получил от първото си прослушване, запазил в дома си в Бевърли Хилс, за да му напомня от къде е тръгнал.

Сидни Поатие

След първото си прослушване, Поатие, който е израснал в бедност на Бахамите, е получил следния съвет от водещия кастинга: "Господине, защо не спрете да губите времето на хората и не вземете да се захванете с нещо, което може да правите - като това да миете чинии или нещо подобно?"

Днес Поатие е познат като носител на наградите „Оскар“, „Златен глобус“ и на БАФТА и ... деен бахамски дипломат.

Оливър Стоун

Трикратният носител на "Оскар" - режисьорът Оливър Стоун, напуска Йейл, за да напише първия си роман, който по-късно бива отхвърлен от издателите. Когато най-накрая е публикувана през 1998 г., книгата не успява да пожъне успех и Стоун се мести във Виетнам, за да преподава английски език.

Така постъпва и в армията и дори участва в битки, които са му донесли две Пурпурни сърца, а и му помогнали да намери вдъхновение за по-късната му работа - филмите  "Взвод", "Роден на четвърти юли" и "Убийци по рождение".

Стивън Спилбърг

Стивън Спилбърг бил изключван на три пъти от Университета за театър, кино и телевизия в  Южна Калифорния. Тридесет и пет години по-късно той се връща в университета и през 2002 г. най-накрая защитава бакалавърската си степен.

"Исках да постигна това в продължение на много години като благодарност към родителите ми, които са ми дали възможността да получа образование и да развия кариера", казва след години Спилбърг.
Коментари: 0