15 млн. лв. за инвестиции в селата

Субсидиите отиват за 50 проекта по ПРСР

6552 ~ 1 мин. четене

Държавен фонд „Земеделие” отделя над 15 млн. лева за микропредприятия и неземеделски дейности в селата, съобщиха от фонда.

Субсидиите ще подкрепят 50 проекта по мерките 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности" и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” по Оперативна програма „Развитие на селските райони” (ОПРСР).

Повечето кандидати ще изградят къщи за гости, сред които и дегустационна зала за посрещане на туристи.

Планирано е и купуването на обзавеждане и оборудване, на системи за пожароизвестяване и мълниезащита, компютри, велосипеди и др. Един от кандидатите ще организира излети с високопроходими автомобили и ще изгради център за смяна на гуми.

Още 12 фотоволтаични централи също получават средства по Програмата за развитие на селските райони. Те ще бъдат вложени в инвертори, системи за мониторинг и контрол, радиационни датчици, сензори за скоростта на вятъра и др.

Последните одобрени предложения по ПРСР са предимно на работилници за ремонт на автомобили и селскостопанска техника.

Финансова подкрепа получaват и няколко проекта за купуването на производствена линия за бетонови изделия и на специализирана строителна техника; за създаването на предприятие за дървопреработка, както и за преустройството на завод за слаботокови съединители.

Един санаториум ще бъде преустроен в хоспис за специализирани грижи с пари от програмата.

Подкрепи Economic.bg