15 млрд. лева за земеделие идват от Европа

Парите се очакват за следващия програмен период 2014-2020 г., обяви министър Греков

104 ~ 1 мин. четене

Около 15 милиарда лева се очаква да влязат в българското земеделието през новия програмен период 2014 -2020 година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков в Добрич, по време на посещение на Международната борса за семена в града. 

Около 10,5 млилиарда лева ще са парите за директни плащания, а останалият финансов ресурс е по Програмата за развитие на селските райони. Тя ще стартира през юни.

След падналия обилен снеговалеж, посевите са в добро състояние. Поне засега се очаква тазгодишната реколта да е добра, каза още земеделският министър.

„Достатъчно е количеството сняг, което ще запази покоя на културите със слята повърхност до определен момент и е подходящ момента за торене, което видяхме, че земеделските производители извършват. Рано е да кажем, докато не влезе всичко в хамбарите, тогава е реколтата наша, по-точно дори, когато е разплатено. Но по принцип - да, очаква се засега това, което е необходимо и от природата и от хората, е направено, следва да очакваме добра реколта”, каза още Греков.

Подкрепи Economic.bg