17-годишен открадна данните на 110 млн. кредитни карти

Авторът на вируса е продал повече от 60 варианта на зловредния софтуер на киберпрестъпници от различни страни, включително от Източна Европа

3551 ~ 1 мин. четене

Авторът на вирус, с помощта на който бяха откраднати данните от 110 милиона кредитни карти в САЩ, вероятно е 17-годишен младеж от Санкт Петербург, твърди „Вашингтон пост”, цитиран от бТВ. Заключението е на експерти от компанията IntelCrawler, занимаваща се с компютърна сигурност.

Авторът на вируса е продал повече от 60 варианта на зловредния софтуер на киберпрестъпници от различни страни, включително от Източна Европа. Самият тийнейджър не е участвал в кибератаките. Според изданието, кодът, който се предполага, че е използван в атаката срещу търговска мрежа Target, първоначално е бил наречен KAPTOХA, а след това става известен като BlackPOS.

Вирусът е бил създаден през 2013 г., но първите сведения за използването му се появиха през пролетта на миналата година. В края на 2013 г. компанията Target призна, че в резултат на хакерски атаки се е стигнало до кражба на данните от милиони кредитни и дебитни карти на нейни клиенти.

Хакването на сървъра, в който се съхраняват данните, е могло да стане от 27 ноември до 15 декември. Откраднатата информация включва имена, адреси, телефонни номера и електронна поща на потребителите.

Коментари: 0