20% от IT служителите в София остават хоум офис завинаги

В търсене на оптимизация на разходите, расте броят на компаниите, опитващи се да преотдават площи

20% от IT служителите в София остават хоум офис завинаги

Снимка: Pixabay

3965 ~ 2 мин. четене

Средно 20% от служителите в IT сектора и аутсорсването на бизнес процесите (BPO) в София се очаква да продължат трайно да работят в режим „хоум офис“, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. В търсене на оптимизация на разходите расте и броят на компаниите, опитващи се да преотдават площи, които вече не използват.

Към началото на 2021 г. обемът на този тип предлагане в София е 28 046 кв.м. Възможности за преотдаване на вече наети пространства търсят предимно компании отново от IT и BPO секторите, в които голям процент от служителите продължават да работят от вкъщи.

„В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв.м и нагоре, което означава, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Както ние, така и собствениците на бизнес сгради ще трябва да се съобразим с този нов фактор на пазара. Обемите на преотдаваните офиси нарастват значително, като достигат почти 1/10 от текущото предлагане“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Неизползваните площи са основно допълнително наети пространства в очакване на планиран растеж, който обаче не може бъде изпълнен. Има и такива, които се освобождават заради необходимост от оптимизация на разходите и увеличен дял на дистанционната работа.

Сроковете, за които се предлагат въпросните площи, също варират, но в повечето случаи са доста по-кратки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради. Компаниите виждат в тази практика временно решение, а неяснотата в момента не има дава възможност за по-дългосрочно планиране.

„За да могат да преотдават площи, наемателите трябва да получат изричното съгласие на наемодателя. Остава рискът обаче в сградите с налични свободни площи, подобно офериране на офиси за преотдаване да се счита за пряка конкуренция“, допълва Йордан Кръстев.

Повечето наематели с изтичащи договори, при които няма съществена разлика в потребностите, запазват същите обеми. Ако на този етап искат да редуцират площи, но очакват в бъдеще да имат нужда от тези пространства, са по-склонни да ги запазят сега и да ги ползват занапред. Така спестяват времето и разходите по евентуално преместване, ако им се наложи да се разширят, а вече са ги освободили.

От Forton допълват, че изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите през март и по-слабото търсене от страна на наемателите вероятно ще доведат до преструктурирания. „За да избегнат начисляване на наказателни лихви и да поддържат стабилни паричните си потоци, инвеститорите трябва да обърнат сериозно внимание на бизнес плана си и потенциалните рискове. Това налага изготвяне на финансов модел, съобразен с доходността от проекта и съвместна работа с кредиторите“, пояснява Иво Коларов, мениджър „Дългово и структурно финансиране“ в Cushman & Wakefield Forton.

Подкрепи Economic.bg