24 арестувани блогъри в Турция

Сред тях вероятно са и двама българи, но за момента информацията не е официално потвърдена от Министерството на външните работи

24 блогъри са арестувани в град Измир в Турция за антиправителствена пропаганда, а други 14 са обявени за издирване, съобщава ИТАР-ТАСС. Според местните власти на компютрите на всички задържани били открити доказателства за противозаконна дейност. Те са заподозрени, че чрез мрежата са подстрекавали към антиправителствена пропаганда.

Сред тях има и двама българи, съобщава "Родопи 24", позовавайки се на информация от наши изселници. За момента обаче информацията не е потвърдена от Министерството на външните работи.

Според полицията, те са задържани заради подстрекаване към размирици и насилие чрез съобщения в Twitter, Facebook и други видове блогове. Полицията е извършила обиски в 38 апартамента в пристанищния град.

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган отправи по-рано критика към Twitter, като го определи като "нарушител на спокойствието" в държавата и източник на дезинформация.

Според него мнозина потребители на социалната мрежа разпространяват лъжи и разпалват антиправителствени настроения. Според местните медии много турци използват мрежите, за да организират демонстрациите и да се предупреждават взаимно за местата, където полицията използва сълзотворен газ и водомети.

Междувременно протестите в страната не стихват. Във вторник само в Анкара са пострадали близо 800 души, над 80 души са били арестувани. Участниците в масовите протести продължават своите акции.

Коментари: 0