27 хил. фирми закрити за 3 месеца

49% от българските предприятия нямат нито един назначен работник

7592 ~ 1 мин. четене

27 хил. малки и средни предприятия и 56 хил. работни места са закрити само за три месеца поради недалновидната политика на кабинета. Това становище е изразил вчера председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на среща на ръководството на камарата с министъра на икономиката Делян Добрев, предаде пресцентърът на БСК.

"Очакваме тази тенденция да се засили. Работни места се създават с реални инвестиции, а не със смяна на собствеността на предприятия", коментира за "Стандарт" Данев. Той разкри и още една смразяваща информация. По думите му, 49% от българските предприятия имат нулева заетост - само собствениците им фигурират в графата "служители" като самоосигуряващи се лица.

БСК е изразила очакване министър Добрев да отстоява по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за развитието на икономиката. "Трябва да има чуваемост между бизнеса и изпълнителната власт", каза Данев. А според председателя на управата на камарата Сашо Дончев "има опити държавата да контролира всичко".

От БСК предлагат да се възобнови дейността на Съвета за икономически растеж, нормативните актове да се приемат само след оценка на въздействието им, а бюрократичните процедури да се съкратят. Сашо Дончев изрази недоумение от факта, че има огромно количество информация, която по неясни причини е засекретена. Като пример той посочи разчетите и методиките на ДКЕВР.

Подкрепи Economic.bg