Moody’s повиши кредитния рейтинг на Гърция

Агенцията очаква публичният дълг на страната да достигне 179% от БВП през тази година

Moody’s повиши кредитния рейтинг на Гърция
28 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Moody’s обяви, че повишава дългосрочния кредитен рейтинг на гръцките държавни ценни книжа с две степени до Caa1, съобщи The Wall Street Journal. Решението е продиктувано от значителната фискална консолидация, която е успяла да постигне страната през последната година.

Оценка Caa1 попада в категория „спекулативно ниво“ и е една степен под „висок кредитен риск“. Перспективата пред публичния дълг на южната ни съседка е стабилна. Краткосрочният кредитен рейтинг не е изменян и остава „некачествен“, се казва в съобщението на рейтинговата агенция.

Moody’s посочват, че очакват делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт на страната да достигне връх от 179% през тази година, а след това да започне постепенно да се свива.

През изминалата година, Гърция постигна за първи път от 2002 г. насам първичен бюджетен излишък (положително салдо по публичните финанси, без да се отчитат лихвените разходи). Дефицитът в бюджета бе 3,2% от БВП, според критериите на т.н. „тройка“ международни кредитори и 12,7% от БВП по критериите на Евростат.

Като негативно обстоятелство, рейтинговата агенция подчертава политическата несигурност и високата вероятност от предсрочни избори преди края на първото тримесечие на 2015 г.

Коментари: 0