Вдигат заплатите в "Спешна помощ"

С увеличение от 10 до 20% министър Десислава Атанасова зарадва здравните работници на празника им днес

Между 10 и 20% ще бъдат повишени заплатите на работещите в "Спешна помощ". Това заяви при пристигането си във Варна в петък вечерта министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Така тя зарадва медиците в деня на техния празник.

Все още не е уточнено откъде ще се вземат парите за това, но най-вероятно е да се заделят от средствата за капиталови разходи или от други резерви. Първо трябва да се видят разчетите на финансовото министерство и тогава ще решим окончателно, коментира министър Атанасова. Вдигането на заплатите обаче няма да може да стане още от следващия месец. По-реално е това да стане от 1 юни, за второто шестмесечие, уточни тя.

Атанасова коментира още, че е водила разговори с МВР за работата на тел. 112 и за възможността повикванията за "Спешна помощ" да бъдат пренасочвани веднага към тел. 150, което ще прецизира работата на медиците.

Според вътрешния министър този проблем може да бъде разрешен. Атанасова коментира още, че отново ще използва законодателната инициатива, за да повдигне въпроса за защита на служителите от "Бърза помощ" по време на изпълнение на тяхната дейност. Министър Атанасова обеща да настоява за инкриминиране на посегателствата над тях, чрез законови промени, съобщи агенция Стандарт нюз.

Днес, навръх професионалния празник на работещите в здравеопазването, програмата на здравния министър в морската столица включва откриването на нова апаратура в Лабораторията по молекулярна медицина в УМБАЛ „Света Марина". Тя е предназначена за изследване на туморни маркери и е първата по рода си във Варна. Основното и предимство е, че специалистите ще получат възможност да назначават лечение, според точните характеристики на съответния тумор. С новото оборудване ще може да се увеличи рязко броят на изследваните пациенти и те да достигнат до 50 души месечно.

В МБАЛ „Света Анна” министър Атанасова ще пререже лентата на обновената Клиника по вътрешни болести. Ремонтът и оборудването в размер на 120 000 лв. са осигурени изцяло от собствени финансови средства на лечебното заведение. Клиниката е оборудвана с модерна диагностично-лечебна апаратура – ехо-кардиографски апарат с три сонди за изследване на коремни органи, сърдечно-съдова и централната нервна система.

 

Коментари: 0