400 души ще работят в завода за ремонт на метрото

Инвестицията надхвърля 17 млн. лева

Снимка: БГНЕС

176 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

400 човека ще работят в новия завод, който ще обслужва метрото. Обектът се намира в кв. Обеля и беше официално открит днес от от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Разширеното депо и завод в Обеля ще обслужват изградени 31 км метролинии с 27 метростанции. Инвестицията само в завода е над 17 млн. лв., а от началото на дейностите тя надхвърля 27 млн. лв., заяви министър Ивайло Московски, цитиран от пресцентъра на МИЕТ.

"Това е поредната добра и ефективна инвестиция от Оперативна програма “Транспорт”, съвместно със Столична община и Метрополитен. Жителите и гостите на столицата всеки ден виждат новите мотриси и хубавите метростанции, но сега може да видите и как се затваря целият цикъл и къде влаковете получават обслужване, за да могат ежедневно да се ползват от хората", допълни Московски. По думите му 400 човека ще работят в съоръжението, което се открива днес

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт” и е част от Етап II от проекта за разширение на метрото в гр. София, който включва двата изградени лота: Лот 1: „ж.к. Обеля – Надлез Надежда” (с дължина 4,15 км и 4 метростанции) и Лот 2: „ж.к. Младост І –бул. Цариградско шосе” (с дължина 2,2 км. и 2 метростанции). По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака. Само по този проект от ОП “Транспорт” са изплатени над 427 млн. лв., а за другите разширения на метрото са договорени повече от 582 млн. лв. европейско финансиране.

Продължава работата по разширение на метромрежата като вече е в ход работата по отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4. Финансирането за тези две отсечки вече е одобрено от Европейската комисия, добавят от транспортното министерство.

Подкрепи Economic.bg