50 000 несъответствия в декларациите има всяка година

Двойното деклариране от гражданите и от фирмите е за да се съпоставят данните

Всяка година Националната агенция по приходите установява несъответствия в данъчните декларации, понякога над 50 000. Това съобщи пред радио „Фокус” говорителят на НАП Росен Бъчваров. „Една от основните цели на това, т.нар. „двойно деклариране” - веднъж от гражданите и втори път от фирмите, е съпоставяне на декларираното от гражданите и обявеното от компаниите, обясни той.

Това засичане на данните показва, че все още има хора, които са получили, например, хонорари, но са забравили да ги декларират”, каза Росен Бъчваров. Той допълни, че положителната тенденция е, че несъответствията намаляват с всяка изминала година.

Декларация подава всеки, който е получил доходи, различни от тези от трудови правоотношения, например хонорар или доходи от наем. По думите на Бъчваров не се очакват опашки с настъпването на крайния срок за подаване на декларации. Днес е крайният срок за подаване на годишни данъчни декларации и за плащане на дължимия данък.

Според законовите промени, влезли в сила от три години, доходите на земеделските производители се облагат по общия ред. Изтича и срокът за подаване на информация от предприятията и самонаетите лица, уточни говорителят на НАП.

Коментари: 0