5D памет надживява човешкия род

Tехнологията може да съхрани информация за следващите цивилизации

Автор: Божидара Иванова

Учени от университета Саутхемптън във Великобритания и техни колеги от Техническия университет в Айндховен, Холандия, успяха да запишат информация на кварцово стъкло в пет измервания и след това да я прочетат, съобщи Phys.org.

„Тази информация, може да надживее човешкия живот и да съхрани информация за следващите цивилизации”, коментира участвалият в експеримента от екипа учени проф. Питър Казански. По думите му технологията позволява съхранение на огромно количество данни в малък обем за неограничено време.

Пет пространствени параметъра са използвани при запис на информацията. Това са размер на наноструктурата, ориентация и ниво в дебелината на стъклото. Учените записали текстов файл с обем 300 килобайта, а информацията е била поместена във вид на точки в три нива, разположени на разстояние 5 км едно от друго по дебелината на стъклото. Записът е осъществен с помощта на фемтосекунден лазер, който може да генерира много кратки интензивни импулси светлина.

5D паметта е перспективно направление в развитието на електронната памет, тъй като има способността да побира голямо количество информация в малък обем. Друго предимство на кварца е, че може да съхранява записаната информация непокътната при температура от 1000 градуса по Целзий за неограничено време. Именно затова 5D паметта е много подходяща за архиви.

Коментари: 0