7% повече пътници в самолетите

Товарите по въздух обаче намаляват

7370 ~ 1 мин. четене

 

Пътниците по международните въздушни линии са се увеличили със 7,4% през април 2012 г., спрямо същия месец на миналата година. Това показват данните на международната асоциация за въздушен транспорт ИАТА, цитирани от агенция Ройтерс. В същото време обаче товарите пренасяни по въздух са намалели с 4,5%.

Броят на пасажерите по международни линии се е увеличавал през всеки месец от годината след необикновено ниските равнища през 2011 г. През миналата година политическите размирици в арабските страни и земетресението с последвалото го цунами в Япония нарушиха трафика.

Нарастването в броя на пътниците е окуражаващо на фона на нарастващите притеснения заради високите цени на горивата, коментира изпълнителният директор на ИАТА Тони Тайлър. По думите му заради нарастващите цени на горивата и засилващата се икономическа несигурност пренасянето на силния ръст върху печалбата на авиокомпаниите ще е трудно.

От ИАТА посочват, че има сигнали, че спадът при товарните превози е достигнал дъното, след като авиокомпаниите от Близкия изток показват силен растеж. Възможно е в някои части на света да се види начало на ръста и при карго полетите, но икономическата несигурност в Европа не дава оптимистични очаквания в близък или средносрочен план, добавя Тони Тайлър

 

Подкрепи Economic.bg