8 любопитни факта за Олимпийските игри

Събития, случили се през годините, които неимоверно са променили историята на игрите

9346 ~ 2 мин. четене
Олимпийските игри тази година, които ще се проведат в Лондон, предлагат много интересни факти, свързани с организацията им. Какви любопитни събития обаче седят зад историята на игрите, случили се през годините? Ето нашите 8 предложения.

1. До 1994 г. Олимпийските игри се провеждат през 4 години (следва се гръцкия модел, според който това е достатъчното време за подготовка на спортистите). След това периодът остава същият, но Зимните и Летните олимпийски игри за разделени с период 2 години помежду им.

2. Слаломът през 1968 в Гренобъл е най-мистериозното състезание в историята. Най-големият фаворит, французинът Жан-Клод Кили, печели първия манш. Във втория единствено австриецът Карл Шранц може да го измести от първото място. Мъглата е много гъста. Шранц стартира, но когато се приближава към 22-а вратичка, странна фигура в черно пресича пистата. Австриецът спира и се връща пеша на старта, за да му разрешат да стартира отново. Съдията удовлетворява молбата му. Шранц прави перфектно спускане и подобрява времето на Кили. Два часа по-късно дисквалифицират Шранц, тъй като пропуснал две врати преди срещата с непознатия в първото си спускане. Скиорът обяснява, че неочакваната поява го е разсеяла и допуснал грешката. След петчасово заседание арбитражният съд дава златния медал на Кили.

Французите обвиняват Шранц, че е измислил историята с тайнствената фигура на пистата. Австрийците пък смятат, че французите са изпратили свой човек да пресече пътя на Шранц. Каква е истината, едва ли ще стане ясно. Но тогава е въпрос на национална чест Жан-Клод Кили да спечели три олимпийски титли, както австриецът Тони Зайлер в Кортина д'Ампецо 1956.

3. Съветската гимнастичка Лариса Латинина е спортистът с най-много олимпийски медали в историята – 18 (9 златни, 5 сребърни и 4 бронзови).

4. Представителката на Малайзия по спортна стрелба с пушка Нур Суряни Мохамед Таиби е не само първата състезателка в дисциплината за страната си, но ще се съревновава бременна в 8-мия месец. Преди нея в историята на съвременните олимпийски игри са участвали 3 бременни дами (в дисциплини фигурно пързаляне, скелетон и кърлинг).

5. Спират от участие в игрите през 1968 австрийката Ерика Шинегер, световна шампионка по ски от 1966. Медицинските изследвания показали, че в нейната слюнка има само мъжки хормони. Оказва се в следващите изследвания, че има мъжки полови органи, израснали във вътрешността на тялото й. Шенегер се подлага на хирургическа операция, променя името си на Ерик, а след време се жени и става баща.

6. Американецът Едуард Игън е единственият спортист, който печели олимпийски титли на летни и на зимни игри: бокс (лека категория) в Анверс 1920 и бобслей четворка в Лейк Плесид 1932.
 
7. Единственият бойкот в историята на игрите е на Тайван през 1980 година, след като МОК му забранява да участва в Лейк Плесид под името „Република Китай”.

8. Япония е трябвало да промени законодателството си по отношение на притежаването на огнестрелно оръжие, за да приеме игрите в Нагано. Дотогава никой ненавършил 18 години няма право да носи оръжие на територията на Япония и затова е приета промяна, позволяваща на по-младите състезатели да участват.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg