882 млн. лв. за НКЖИ по ОП „Транспорт"

С част от парите ще се ремонтира Централната гара в София

6702 ~ 1 мин. четене

Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 882 млн. лв. по Оперативна програма „Транспорт”. От тях за 857 млн. лв. са сключени договори с изпълнители, а реално изплатените към изпълнителите са 145 млн. лв., съобщиха от компанията.

До края на годината се предвижда да бъдат подаден формулярите за кандидатстване и да бъдат сключени договори за изпълнение по проектите за интермодален терминал Пловдив и рехабилитация на Централна гара в София, като работата и по двата проекта се очаква да приключи в края на 2014 г.

От НКЖИ са информирали мониторинговия комитет и за предприетите стъпки относно подготовка на проектите за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Целите на НКЖИ са насочени към постигане на пълна проектна готовност за тези проекти в началото на предстоящата оперативна програма в областта на транспорта.

Одобрен за финансиране е проектът за подготовка на строителството на жп линията Видин-София  в участъка Видин-Медковец и Медковец-Руска Бяла.

От компанията очакват одобрение за финансиране на подготовка на проекти, които са приоритетни за изпълнение през следващия програмен период 2014-2020 год. Сред тях са  модернизация на жп линиите София-Септември, София-Драгоман и София-Перник-Радомир, както  и железопътните възли София и Бургас.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg