90% от произведения мед се изнася

Производителите смятат, че празарът на биоземеделие трябва да се увеличи

България произвежда между 10 и 15 хил. тона мед годишно и изнася 90% от него. Това заяви председателят на  Асоциацията на преработвателите на пчелен мед Драгомир Драганов пред телевизия "България он ер".

Причината е, че това количество, което се произвежда не може да се изконсумира. Драганов отчете, че все повече млади хора започват да се занимават с отглеждане на пчели, което е много положителна тенденция.

Разходите в биоземеделие са по-високи. За да бъдат българските производители на биоземеделие конкурентни на чуждите, производството трябва да се увеличи, смята Драганов. Пазарът на биоземеделие у нас е много малък, смята и председателят на Българската асоциация „Биопродукти“ Милен Стоянов. В момента операторите, които отглеждат биологични култури и животни, са 1054, продукцията им е прекалено малко и по тази причина няма прекупвачи.

Положително върху бранша се отразява това, че до момента има политическа воля в България да не се отглежда ГМО, смята Драганов. По думите му отрицателното е, че все по-голяма част от площите се засаждат с конвенционални култури.

Цената между конвенционален продукт и биоложичен продукт не е голяма. Основната е, че в биопродуктите нищо не може да се добавя, обясниха още биопроизводителите.

Коментари: 0