90% от вносната соя е генно модифицирана

Цената но шрота се определя най-вече от цената му на Чикагската борса - в момента е малко над 500 долара/тон

3761 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След 1996 г. над 90% от соята, която България внася е генно модифицирана. Това съобщи на семинар във Велико Търново доц. д-р Георги Георгиев, председател на УС на "Опитна станция по соята" - Павликени, цитиран от Fermer.bg. Той обясни, че в различни периоди вносът на соев шрот у нас е достигал 120-150 хил. тона годишно.

"България има недостиг на протеинови компоненти, който се покрива основно от внос на соев шрот. Шротът е нископротеинов - 40-43% и високопротеинов - над 48%. Вносът основно е от Бразилия и Аржентина, по-малко от САЩ. Ето защо пазарната ниша на соя и соеви продукти у нас е незапълнена", каза Георгиев.

Специалистът обяснява, че причините за намаленото производство на соя в страната ни през последните 25 години са комплексни. "На първо място е липсата на икономически стимули за производството, несигурният пазар и липсата на специализирано предприятие за изкупуване и преработка на соята, ниски добиви заради неспазване на сеитбооборота на културите, силното заплевеляване при соята, невъзможност за напояване заради разрушените и занемарени поливни съоръжения", обяснява той.

Цената но шрота се определя най-вече от цената му на Чикагската борса - в момента е малко над 500 долара/тон.

Подкрепи Economic.bg