95% от хората с увреждания у нас са безработни

Според данните на средната европейската статистика , хората с увреждания в България са около 1 млн. души

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

95% от хората с увреждания в България са безработни. Това заяви председателят на Асоциацията на хора с увреждания Минчо Коларски пред Агенция „Фокус”. По думите му голяма част от работодателите избягват да наемат хора с увреждания и те стават една от най-уязвимите групи на пазара на труда.

„Самите работодатели смятат, че в условията на икономическа криза и безработица е по-добре да не наемат хора с увреждания. Създава се един порочен кръг, от който излизане няма и най-много страдат хората с увреждания”, подчерта Коларски.  Той обясни, че въпросът е комплексен и опира до много фактори, като например недостъпната среда, проблемите с транспорта и с комуникациите.

Той добави, че според  данните на средната европейската статистика , хората с увреждания в България са около 16%, или 1 млн. души. В това число влизат хора с различни видове увреждания и хора, нуждаещи се от някакво специално адаптиране в околната среда.

Според председателя на Асоциацията на хора с увреждания правителството трябва да започне политика, базирана на конвенцията за правата на хората с увреждания, като по този начин нещата ще се решават комплексно и ще се даде шанс за промяна в обществото за хората с увреждания.

Подкрепи Economic.bg