Афганистан забрани Youtube заради филм

Лентата "Невинността на мюсюлманите" доведе и до атака на посолството на САЩ в Либия

184 ~ 1 мин. четене

Афганистан забрани достъпа до сайта за видео-споделяне Youtube, за да не могат афганистанците да гледат трейлъра от филм, определен като оскърбителен за пророка Мохамед, съобщи Reuters.


Филмът, заснет в САЩ, вече предизвика острата реакция на арабския свят.  Кайро американското знаме от посолството на САЩ бе подпалено от демонстранти, а в Бенгази ислямистки екстремисти убиха посланика на САЩ в Либия и още трима служители на консулския отдел, посочва агенцията.  


Трейлърът на филма, озаглавен "Невинността на мюсюлманите", се появи в YouTube в превод на арабски език. Той представя пророка Мохамед като любовчия и псевдорелигиозен човек, показва го в сексуални сцени, дори с деца. Филмът е режисиран и продуциран от 54 - годишният жител на Южна Калифорния Сам Басил, строителен предприемач.


Един от пропагандаторите на филма е пастор Тери Джоунс, който стане известен в Афганистан с изгарянето на копия на Корана през 2011 г., в резултат на което избухнаха масови протести, довели до смъртта на над 100 души.

Подкрепи Economic.bg