Агнешкото трябва да се консумира с листни зеленчуци

Препоръчвам месото да се нареже на тънки хубави филенца, за да се намали риска от предозиране, съветва диетологът доц. Донка Байкова

Автор: Божидара Иванова

- Проф. Байкова какви храни препоръчвате да се консумират по време на празниците?

Великденските празници са свързани с традиционна национална трапеза. Козунаците и яйцата са най-типичните храни. Трябва обаче да се внимава с тяхната консумация. Козунакът е много високо калоричен и не трябва да се приема в огромни количества. Яйцата са другият задължителен продукт, който трябва да присъства на трапезата. Те са концентрирана белтъчна храна. Жълтъкът на яйцето съдържа специфични мазнини, които са богати на холестерол и често пъти имат жлъчегонно действие. Поради тази причина, внимаваме и с тяхната консумация. Не на последно място на великденската трапеза се поднася и агнешкото месо. Но през последните няколко години, поради различни съображения - финансови, материални или различни предпочитания, хората често заместват този вид месо с пилешко или свинско.

- Как е най-здравословно да се приготви агнешкото?

Всяко домакинство приготвя агнешкото по различен начин. Агнешкото месо се сервира леко охладено. Моят съвет е да се нареже на тънки хубави филенца, тъй като по този начин се намалява риска от предозиране. По традиция то консумира обикновено с гарнитура от ориз, зелени листни зеленчуци или пресни картофки.

- С какво е най-подходящо да се консумира?

Моят съвет е месото да се консумира предимно с листни зеленчуци, които преобладават през пролетта. Концентрираните гарнитури трябва да бъдат в по-малко количество или да се консумират отделно.

- С кои храни трябва да се внимава най-много по време на празниците?

Тъй като е празник, ние българите обилно гарнираме трапезата си както с традиционните храни за празника, така и с други вкусотии - сладкиши, баници, печива и различни видове захарни изделия. Това е свръхенергийно хранене, свръхкалорийно. Също така възрастните хора допълват трапезата с алкохолни и газирани напитки. Важно е да бъдем внимателни с алкохола. Аз препоръчвам по едно питие. Ракията препоръчвам да не се консумира на гладно и задължително с чаша трапезна вода.

- Как се отразяват великденските пости на организма?

Великденските пости са детоксикираща хранителна програма, тоест един модел на хранене по пътя на наблюдението. Идеята е да се разтоварим малко от зимния период и да излъчим от организма останали още у нас разградни продукти на белтъчната и мастната обмяна, както и токсични вещества. 40-дневният пост е много дълъг, но е полезен, тъй като е период на детоксикация. С приемането на повече плодове, зеленчуци и витамини, облекчаваме обмяната на веществата в организма.

- Какви грешки в храненето допускат най-често българите на Великден?

След дълъг пост първата грешка е да се нахвърлим на масата след църквата в 12 ч. през нощта. Голяма порция месо с няколко филии козунак и яйце могат да предизвикат проблем на стомашно-чревния тракт. Хората, които са постили и не са консумирали животинска храна трябва да бъдат много внимателни. Аз препоръчвам сутрин да се консумира една-две филии козунак, в 10 часа яйце, в 12 часа месо със зеленчукова гарнитура, 16 часа може да се повтори още едно яйце или козунак, и на вечеря препоръчвам зелена салата с яйца например. Моят съвет е вечерята да се сервира преди 19.00 часа или поне три часа преди лягане. Много важно е да има умереност, разумност и интелигентност при хранене.

- Как да се възстановим след празниците?

Първият възможен ден трябва да се разтоварим - предимно с плодове, зеленчуци и кисело мляко, както и много течности. Трябва да приемаме по-леки храни и отново да бъдем умерени. Не препоръчвам обаче шоково преминаване от модел към модел. Имали сме по-голямо натоварване, минаваме през по-лек ден и после стигаме до ден на плодове, зеленчуци, фрешове, супи и други леки храни. Този тридневен период за разтоварване е достатъчен. Ако имаме образуване на нови мастни капчици в мастните ни клетки, последните, които са се образували по време на празниците, са първите, които се разграждат, защото са нямали време да се стабилизират в нашето тяло.

Коментари: 0