Airbus получи поръчка за 31 самолета от Japan Airlines

Сделката е за 9.5 млрд. долара и с опция за още 25 самолета

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейският производител на самолети Airbus SAS спечели първата поръчка на самолети от японската национална авиокомпания Japan Airlines Co. Превозвачът е поръчал 31 самолета с широко тяло на обща стойност 9.5 млрд. долара, пише Bloomberg. Сделката е голяма победа за Airbus, тъй като през последното десетилетие пазарът в Япония беше монополизиран от американската Boeing Co.

Поръчката включва 18 самолета A350-900 и 13 от по-големия модел A350-1000. Въвеждането им в експлоатация трябва да стане факт през 2019 г. По време на пресконференцията днес, главният изпълнителен директор на Airbus Фабрис Брегиер каза, че Japan Airlines има опция да купи допълнително 25 самолета, ако остане доволна от функционирането на първоначално договорените.

Решението на най-големият авиопревозвач в Япония идва няколко месеца, след като Boeing беше принудена да приземи всички самолети Boeing 787 Dreamliner заради дефект при батериите. Президентът на Japan Airlines Йошихаро Йеки обаче е категоричен, че изборът на европейския производител не е свързан с проблемите на неговия конкурент. Според него новите самолети ще предложат "високо ниво на оперативна ефективност и конкурентен продукт" и ще помогнат на авиокомпанията да осигури "нови бизнес възможности, след като местата на летищата в Токио се увеличиха". Сред големите предимства на A350 е по-ефективният разход на гориво.

Подкрепи Economic.bg