Американското правителство е шпионирало и Google

Държавната петролна компания на Бразилия Petroeleo Brasileiro също е следена от Агенцията за сигурност на САЩ

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Бразилската телевизия Globo излъчи материал, според който Агенцията за сигурност на САЩ (NSA) е следяла големи компании като интернет гиганта Google и държавната петролна компания на Бразилия Petroeleo Brasileiro. Според материала, базиран на документи предоставени от британския журналист Глен Грийнуолд, САЩ са следили още френското външно министерство, както и Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация (Swift), предаде Reuters.

В репортажа на бразилската телевизия е била включена презентация, използвана от NSA за обучение на нови агенти, която показва как се следят частни компютърни мрежи. Според Грийнуолд, документите, предоставени му от Едуард Сноудън, съдържат още информация за шпионските дейности на САЩ. Според британския журналист NSA са следили невинни хора, които "нямат нищо общо с тероризма".

Разкритията, че САЩ е следила и Petroleo Brasileiro идват в неподходящ за взаимоотношенията между двете страни момент. Миналата седмица Globo излъчи репортаж, според който NSA е следила бразилския президент Дилма Русеф и мексиканския й колега - Енрике Пеня Нието. Русеф не скри неодобрението си и поиска писмено извинение от президента на САЩ Барак Обама. Той обеща, че случаят ще бъде разследван.

Според директора на Държавното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, американски агенции събират информация за икономически и финансови въпроси. Тя обаче се използва само за предотвратяване на финансирането на терористи и за предвиждане на евентуални финансови кризи. Информацията обаче не се използва за кражбата на търговски тайни на международни компании или предоставянето й на американски фирми.

Подкрепи Economic.bg