Андрей Ковачев: Ще организираме протести до окончателното приемане на Закона за горите

До този момент не ми е известно да има интерес от друг инвеститор за съоръженията на Витоша, каза съпредседателят на партия „Зелените”

7300 ~ 4 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Г-н Ковачев, миналата седмица комисията по земеделие и гори прие на първо четене промените в Закона за горите. Доволни ли сте от тях?

Да, промените бяха приети на първо четене от комисията по земеделие и гори. На този етап те отговарят на това, което беше договорено по време на извънредната комисия с участието на представители на неправителствени организации.

Договорени бяха всички спорни текстове – онези, в които се предвиждаше увеличаване на сечите на горите над прираста им. Беше договорено също така да се възприемат за гори всички, които са в корекциите на реките между дигите. Ние помогнахме на комисията по земеделие и гори да се реши и въпроса с дървата за огрев без да се дава възможност на лобито в добива на дървесина и биомаса да въвежда правила и да води българските гори към унищожение.

Останаха проблемните въпроси и не се намери консенсус с дружеството „Витоша ски” по въпроса с промяната на предназначението на земите. Те по никакъв начин не приеха нашите компромисни предложения, които касаеха да не се променя предназначението на земята за съществуващите съоръжения и те да могат да бъдат подменяни без такава промяна на предназначението. Неясно защо те отказаха да коментират този текст.

По настояване на председателя на комисията Десислава Танева, този текст все пак залегна и в крайния вариант остана текста да няма промяна на предназначението при подмяна на съществуващите съоръжения. Това ни удовлетворява, защото считаме, че една ски-зона би трябвало да може да се модернизира при един облекчен режим. Това е важно и за обществения интерес.

На последния протест миналата седмица се чуха притеснения за това, че поправката известна като „Витоша ски” по един или друг начин ще бъде приета. Имате ли и вие подобни опасения?

Аз никога не съм се съмнявал в лобиска мощ на г-н Цеко Минев. Той вече неприкрито застана зад компанията „Витоша ски” като неин явен собственик. Вие знаете, че собствениците на тази компания са офшорни компании на Вирджинските острови и не беше ясно кой е истинският собственик.

Той винаги е успявал до постига своето. Но аз мисля, че обществото знае кой е той и какви са интересите му. А те са да създава монопол и да провежда големи състезания. Това обаче не съвпада с обществения интерес, а именно за развитието на устойчив туризъм. Затова мисля, че ще му става все по-трудно да налага този лобиски интерес.

Въпреки това аз продължавам да се притеснявам и ние ще продължаваме да наблюдаваме законодателния процес, както го правим от години и да реагираме, ако такива неща продължат да се случват. Нямаме друг избор, освен да продължаваме да парираме подобни напъни на мафията да атакува българската природа.

Подготвят ли се нови протести и кога?

Ние самите сме организирали много протести, които са били по законния ред с уведомление до общината. Последното шествие също беше такова. Ще продължим да организираме подобни шествия и може би ще има такива до окончателното приемане на Закона за горите.

Тази седмица ще има ли шествие?

Може да се очакват. Окончателното взимане на решение ще бъде нещото, което ще покаже воля на властимащите.

Искате кметът на столицата Йорданка Фандъкова да прекрати приватизационния договор на „Витоша ски”.  Виждали ли сте приватизационния договор и какво точно от него не се изпълнява?

Крайно време е компанията да започне да се държи като отговорен оператор на тези съоръжения и да престане да рекетира гражданите на София. Ако те започнат да оперират с тези съоръжения отговорно, да ги пуснат в действие и когато се наложи да ги подменят, аз нямам нищо против тази компания да продължи да ги стопанисва. Но ако тези съоръжения не работят, не виждам изпълнение на техния договор. Това касае не само съоръженията на ски-зона „Алеко”, но и лифта „Копитото”.

Мога да каже, че съм виждал договора без едно много съществено приложение, което получих по друг начин. В това приложение има много важни условия , които определят задълженията на инвеститора. Знаете, че досега никой не е успявал да получи договора в цялост, защото беше пазен в тайна, без да е ясно защо. Няма никаква търговска тайна и този договор трябва да бъде публичен, за да може да се знае какви точно са задълженията на инвеститора.

Ако договорът на „Витоша ски” бъде прекратен, въпреки че от Столична агенция за приватизация казват, че няма нарушение, има ли инвеститор, който иска да стопанисва съоръженията?

До този момент не ми е известно да има интерес от друг инвеститор. Поради тази причина от тук насетне общината ще трябва да направи усилия да създаде прозрачни условия за едно бъдещо управление на съоръженията и да потърси един отговорен инвеститор. Това може да стане чрез публично-частно партньорство или чрез търгове. Бъдещите договори обаче трябва да са с ясни клаузи, които да гарантират обществения и социалния интерес, да няма монополизация, цените на тези услуги да бъдат нормални, така че да се гарантира достъпността и качествена на услугата. В крайна сметка тази зона не е пригодена да се правят големи състезания, какъвто е интересът на „Витоша ски”.

Намирането на нов инвеститор ще отнеме време. През този период съоръженията също няма да работят.

До тогава общината може да намери и други форми, за да ги поддържа и да работят. Преди съоръженията да бъдат дадени на „Витоша ски” те са били печеливши и самата община е печелила.

Подкрепи Economic.bg