Апарат на НАСА на път към Юпитер

Целта на учените е достигане до един от спътниците на Юпитер – Европа, където е вероятно да има живот

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Апарат на НАСА изстрелян през август 2011 г. лети към Юпитер по заобиколен маршрут. Това стана ясно от съобщение на американската космическа агенция.  Целта на учените е достигане до един от спътниците на Юпитер – Европа. Те смятат, че тази луна е покрита с дебел няколко километра слой лед, но под него се намира течен океан с дълбочина от 50 до 100 км и там е вероятно да съществува живот.

Апаратът, носещ името Juno трябва да влезе на орбита  около газовия гигант  на 4-ти юли 2016 г. в 2:29 по Гринуич. През октомври 2013 г. сондата ще се върне към Земята на минимално разстояние 559 км, за да се възползва от гравитацията на нашата планета, която ще я изстреля и ще й даде ускорение към Юпитер.

Очаква се сондата да изследва гравитационното и магнитно поле на планетата, да изучи вътрешния й строеж и да определи дали има твърдо ядро. Благодарение на полярната си орбита, апаратът ще изучи най-силните сияния в Слънчевата система - полярните сияния  на Юпитер.

Близо година Juno ще се намира на орбитата на Юпитер и ще извърши около 33 оборота около планетата, а през октомври 2017 г. ще се потопи в Юпитер.

Подкрепи Economic.bg