Създават митница във Видин

В Монтана се разкрива структура на ломската митница

3599 ~ 2 мин. четене

От 1-и септември във Видин ще има митница, реши на днешното си заседание правителството. Това става с промени в Устройствения правилник на Агенция "Митници". Мотивите за отварянето й са свързани с пускането в експлоатация на Дунав мост 2.

Според статистическите данни, само за две седмици по съоръжението са преминали 31 568 превозни средства, от които над 11 хил. тежкотоварни автомобила.

Във Видин е изграден модерен митнически терминал за проверка, изцяло финансиран със средства на Европейския съюз. На територията на областта се намират и два сухопътни гранични контролно-пропускателни пункта - на границата със Сърбия при Брегово и при Връшка чука. В областта има и няколко пристанища на река Дунав, както и Свободна зона.

С друго решение правителството одобри и създаването на структурата на Митница Лом в Митническо бюро Монтана. От пресслужбата на кабинета посочват, че промените в Агенция "Митници" целят засилването на митническия контрол и борбата с нарушенията на митническото и акцизното законодателство, както и предприемането на ефективни действия за повишаване на събираемостта на публичните държавни вземания.

Заради новите две структури се откриват 13 щатни бройки. Намалява се обаче численост на служителите в НАП. Обезпечаването с административен капацитет на новите структурни звена ще се осъществи и чрез промяна на общата численост на Централно митническо управление с 10 щатни бройки, добавят от МС.

Направени са промени и в таксите, които се събират от Агенция "Митници". Отменя се таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи. От 1 януари 2013 г. удостоверенията се издават от началниците на съответните митници. Заявленията ще са достъпни на интернет страницата на агенцията. Отменя се и таксата от 10 лв. за предоставяне на справки от регистъра на митническите агенти.

Подкрепи Economic.bg