Донасят пръст от гроба на Хан Аспарух в България

Церемонията по вграждането на пръстта ще се състои на 15 август в 9 часа

1568 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Стъкленица с пръст от гроба на хан Аспарух ще бъде донесена в България, съобщи Kmeta.bg. Пръстта е донесена от Украйна, където се намира гробът на основателя на българската държава. Той е открит на територията на завод "Запорожкокс" в град Запорожие през май 1930 година. Откритието е направено от украинския археолог Владимир Автономович Гринченко.

Пръстта е донесена и подарена на Стрелча от председателя на движението за запазване на историческата памет на българите Иван Ангелов и Анатолий Велчев. Ангелов, който е нейн член. Стъкленицата е вградена в постамента на паметника на великия владетел, който се издига в центъра на Стрелча. Церемонията по вграждането на пръстта ще се състои на 15 август в 9 часа.

Паметникът на хан Аспарух е изграден и подарен на община Стрелча на 30 юли 2011 година със съдействието на инициативните комитети Стрелча и Монголия. Изработката на паметника е реализирана в Монголия от скулптурна група. Официалното му откриване е по повод 1330-годишнината от създаването на българската държава. Идеята е на кмета на града Иван Евстатиев.

Подкрепи Economic.bg