Леко подобрение на пазара на труда

Заетостта се е увеличила с близо 82 хил. работни места за три месеца

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безработицата в България през второто тримесечие на 2013 г. е паднала до 12.9%, след като в края на март бяха отчетени рекордните 13.8%. Понижението с 0.9 процентни пункта е наистина добра новина, но се дължи основно на сезонната заетост по морските курорти. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че спрямо година по-рано делът на хората без работа се е увеличил с 0.6 процентни пункта.

Данните на НСИ за заетостта обаче показват леко подобрение на пазара на труда, който в годините на кризата се срина. За четири години и половина от пазара на труда в България бяха изключени близо 450 хил. души. Първо беше засегнат строителният сектор, от който бяха освободени над 200 хил. души.

Числата за второто тримесечие на 2013 г. показват, че заетостта при икономически активните хора между 15 и 64 г. се увеличава до 59.5%, или 2 897 100 души. Спрямо първото тримесечие на годината увеличението е с 1.8 процентни пункта, или 81.7 хил. души номинално. На годишна база увеличението е с 1.2 процентни пункта, или 21.7 хил. души номинално.

При младежите до 29 години данните също показват увеличаване на заетостта. Спрямо предходното тримесечие ръстът е с 0.1 процентни пункта, а спрямо година по-рано има запазване на нивото.

Положителна тенденция се наблюдава и при обезкуражените хора, които са загубили вяра, че могат да си намерят работа. За три месеца те са намалели с 18.9 хил. души, а за една година - с 20.9 хил. души.

При продължителната безработица има понижение до 7.2% през второто тримесечие от 7.6% в края на март. Година по-рано коефициентът беше 6.9%.

Подкрепи Economic.bg