Апарат на НАСА ще прави лазерно шоу в Космоса

LADEE ще изследва Луната и праха на нейната повърхност

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американски учени от НАСА планират да направят лазерно шоу, когато изстрелят нов научен апарат към Луната. Предвижда се апаратът да работи на орбита не по-малко от 100 дни, предаде ИТАР-ТААС. Апаратът носи името LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) и е първият апарат, създаден да изучава лунната атмосфера и праха на нейната повърхност, с помощта на лазерни технологии. Прозорецът на LADEE  започва на 6-ти септември и ще продължи една седмица.

Американските учени са монтирали слънчевите батерии на апарата върху целия корпус на орбиталната обсерватория, която е с форма на призма и с маса 400 кг. Пътешествието на LADEE до Луната ще продължи един месец, след което още един месец ще бъде необходим за стабилизиране на апарата на лунна орбита и установяване на лазерната връзка.

Ако нещата се развият по план, в началото на ноември апаратът на НАСА ще предаде първата си информация за състава на атмосферата на Луната и наличието на лунен прах в нея, образуван от падането на астероиди.

Подкрепи Economic.bg