Започна приемът на заявления за помощ при застраховане на земеделска продукция

Подпомагат се производители, отглеждащи овощни и зеленчукови култури

284 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

От 22 август 2013 г. е подновен приемът на заявления, с които стопаните могат да кандидатстват за получаване на държавна помощ за съфинансиране на застраховката на селскостопанска продукция. Това стана ясно от решение на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Крайният срок за кандидатстване е 16 септември 2013 г.

Помощта цели насърчаването на малките и средни предприятия от сектор "Плодове и зеленчуци" да застраховат селскостопанската продукция срещу неблагоприятни метеорологични условия. Подпомагат се земеделски производители, отглеждащи овощни и зеленчукови култури, срещу загуби, причинени от градушка, проливен дъжд, наводнение, буря или осланяване.

Заявленията се подават в областните дирекции на фонд "Земеделие" по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на юридическото лице.

Фондът компенсира 80% от застрахователната премия, в случаите, когато застраховката покрива само загуби, причинени от природни бедствия, които унищожават над 30% от средната годишна продукция на производителя за последните три години. Съфинансирането от страна на ДФЗ е 50% от застрахователната премия, ако в полицата е посочено, че застраховката покрива природни бедствия и загуби, причинени от други климатични събития.

Подкрепи Economic.bg