10-те най-знакови оттегляния и реакцията на борсата

Някои от най-запомнящите се примери за оттегляне на ръководителите на големите компании и движението на акциите

144 ~ 3 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър обяви миналия петък, че смята да напусне софтуерния гигант през следващите 12 месеца. Новината предизвика най-силния дневен ръст на акциите на компанията от повече от 4 години насам. Но това не е първият случай, в който напускането на директора води до ръст на книжата. Вижте някои от най-запомнящите се примери, подредени от Marketwatch.

1. Карли Фиорина

Принудителното освобождаване на изпълнителния директор на Hewlett-Packard на 9 февруари 2005 г. доведе до 6.9% ръст на книжата на пионера в Силиконовата долина. Акциите постепенно се повишаваха и стойността им се удвои малко преди настъпването на кризата 2007-2009 г.

2. Джери Янг

Съоснователят на Yahoo Inc обяви напускането си на 17 ноември 2008 г. На следващия ден акциите на компанията се изстреляха с 8.65%. По-рано през годината Янг почти беше договорил сделка за продажбата на компанията на Microsoft. Това предизвика продължителен спад в цените на книжата на борсата. Макар напускането на Янг за кратко да оживи акциите, те останаха в застой дълго време след това.

3. Карол Бартц

Жената, назначена да замести Джери Янг, беше уволнена 3 години по-късно, когато акциите на Yahoo продължаваха стремглаво да падат. Изхвърлянето на Бартц доведе до повишение на книжата с 5.4%.

4. Робърт Нардели

Някогашният кандидат-шеф на General Electric се преориентира към управлението на Home Depot. И докато под негово ръководство компанията регистрира забележителни финансови показатели, той бе остро критикуван за начина на управление и щедрите заплащания. Напускането му на 3 януари 2007 г. доведе до скок от 2.27% на акциите на компанията.

5. Андрю Мейсън

Главният изпълнителен директор на Groupon твърдеше, че ще е първият човек, който ще помоли да бъде уволнен, ако това ще бъде в интерес на компанията. В крайна сметка уволнението бе извършено от борда на директорите на Groupon. Разочароващият спад на акциите от 24% на 28 февруари 2013 г. най-вероятно има много общо с Мейсън, тъй като обявяването на напускането му на следващия ден доведе до ръст с 12.6%.

6. Лео Апотекер

Още един главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard бе жертван в името на по-доброто борсово бъдеще за компанията. Акциите на HP се понижиха с 4.9% в деня на обявяване на напускането му и с още 2.1% на следващия ден.

7. Обри Макклендън

Напускането на председателя и главен изпълнителен директор на Chesapeake Energy Corp дълго време бе планирано, но ключовият момент дойде на 21 юни 2012 г., когато бордът на директорите го свали от поста на председател. Акциите на компанията веднага загубиха 4.8% от стойността си.

8. Рон Джонсън

Мениджърът на хедж фондове Бил Акман, който трябваше да преобрази американската марка за дрехи J.C. Penney, разполагаше с безупречна автобиография. Той бе човекът, превърнал магазините на Apple в златна мина.

Въпреки всичко, стъпките на Джонсън не доведоха до желаните резултати, а през април се появиха новите незадоволителни данни за тримесечието. Акциите на компанията отбелязаха спад от 12.2% ден след напускането му, тъй като беше ясно, че от J.C. Penney не разполагат с план "Б" след уволнението.

9. Марк Хърд

Още един член на групата на някогашни изпълнителни директори на Hewlett-Pack. Хърд бе принуден да напусне поста след скандал с фактура за разноски, станала публична на 6 август 2010 г. В този случай обаче борсата не се съобрази с борда на директорите и книжата на HP се изстреляха с 8% на 9 август 2010 г.

10. Стив Джобс

Главният изпълнителен директор на Apple имаше проблеми със здравето години наред, но когато окончателно обяви напускането си на 25 август 2011 г. ефектът на борсата беше мигновен - на следващата сесия акциите на Apple се повишиха с 2.6%.

Подкрепи Economic.bg