България е втора в света по износ на слънчоглед

В световния износ страната ни се нарежда на 65-та позиция, което е покачване с цели четири места спрямо 2011 г.

4001 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е на второ място в света по износ на слънчоглед през 2012 г. Това сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК), изготвен по данни на Световната търговска организация (СТО).Страната ни заема престижното място в класацията, въпреки че през миналата година износът на слънчогледови семена падна с 25%.

Най-големите пазари за нашия износ са Португалия, Холандия, Турция, Испания и Германия, където постигаме и най-добри цени. Според  данните на БСК, с изключение на Германия, експортните ни цени са около 600 долара за тон, което е близо до средните цени на пазарите, на които продаваме.

При износа на пшеница страната ни се нарежда на 12 място в глобален план. Водещи пазари за пшеницата са Испания - 30%, Италия - 23%, Румъния - 16% и Гърция - 12%. Най-добри цени обаче постигаме в ОАЕ, Ливан и Египет – средно около 320 щ.д./тон. На всички водещи пазари бележим значителен ръст в пазарния дял, а в Португалия и Италия ръстът е над 100%. Конкуренти са ни Украйна, САЩ, Русия, като всички без САЩ постигат по-добри цени от българските. Прави впечатление, че Румъния купува от нас по цени около 280 щ.д./тон, а продава на други пазари по около 300 щ.д./тон.

В световния износ страната ни се нарежда на 65-та позиция, което е покачване с цели четири места спрямо 2011 г. Водещи експортни групи стоки за България са горивата и медта, следвани от електрически и електронни изделия и машини. След тях се нареждат житни растения, облекла, желязо, стомана и фармацевтичните продукти.

БСК отчита ръст от 12% при износа на електрически и електронни машини за периода 2008-2012 г. При житните растения ръстът през последните 5 години е 17%, при ръст на световния внос от 5%. При фармацевтичните продукти се наблюдава ръст при износа с 23%. Износът на електроенергия за периода 2008-2012 г. се е увеличил с 3%, колкото и на световния внос.

Подкрепи Economic.bg