Военният завод „Терем-Ивайло“ печели от стойки за картечници

През 2013 г. държавното предприятие във Велико Търново е спечелило 500 хил. лв. от продажбата на специалните поставки за джипове и друга военна техника

4706 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Великотърновският военен завод "Терем-Ивайло" е спечелил повече от 500 хил. лв. през тази година от продажбата на специални поставки за големи картечници. Според управителя на държавното предприятие Светозар Стоянов интересът към стойките е голям и той е основно от чужбина - предимно от Северна Африка, където през последните години се водят непрестанни военни действия.

Новите поставки за картечниците всъщност са част от свалени съоръжения от танкове, предназначени за унищожение, обяснява Стоянов пред БНТ. Монтират се лесно върху джипове и военна техника.

"Голямокалибрените картечници досега бяха базирани на танкове и на БТР-и. С унищожаването на част от танковете, картечниците останаха свободни и тяхното приложение е направено на базата на лапетите и триногите, които ние произвеждаме, за да могат да бъдат използвани за стрелба от земя, за стрелба от мобилни средства и за стрелба от дълговременни съоръжения", заяви Светозар Стоянов.

От началото на 2012 г. до сега са произведени 144 стойки. Цената на една стойка е около 8000 лв.

"Предлагали сме на нашата армия, при условие, че успее все пак да си оформи бюджет, който да има необходимост, смятам, че и те ще закупят. Само от една от фирмите, които изнася оръжия, имаме запитване за 270 стойки", допълни Стоянов.

Подкрепи Economic.bg