Страхът от нова вълна емигранти в Холандия расте

Главните притеснения на властите са свързани с опасността от нарастване на престъпността и безработицата в кралството

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Холандският вицепремиер и министър по социалните въпроси Лодевайк Ашер отново изрази притесненията си, свързани с опасността от нова вълна емигранти от България и Румъния след 1 януари 2014г., когато законовите ограничения за работа на граждани от двете членки на ЕС официално ще отпаднат.

Той сравни ситуацията с „код оранжево” – знакът, който холандските власти дават, когато водата в градовете достигне критична точка и страната е заплашена от наводнения.

Холандия, Великобритания, както и няколко други западноевропейски страни се възползваха от правото си да запазят работните ограничения за българи и румънци до началото на следващата година, но срокът за отпадане на режима не може да бъде удължаван повече.

Въпреки ограниченията, нарастващата емиграция в тези страни вече е факт. Страховете на Холандия са свързани най-вече с факта, че безработицата непрекъснато се увеличава – следствие от дългогодишната рецесия в страната на лалетата. През 2010 г. официалната статистика отчете 4,4%, а в момента безработните са 7 на сто.

Според официалната статистика за периода 2005 – 2013 г., броят на българските и румънски емигранти в страната е нараснал на общо 30 000 души, четири пъти повече, отколкото в началото на 2005 г . Много от тях са заети в сивия сектор на икономиката, за да избегнат плащането на данъци.

Подкрепи Economic.bg