EVN спря достъпа на 15 ВЕИ централи

От електроразпределителното дружество обясниха, че собствениците на обектите не са сключили договори за достъп до мрежата

240 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"EVN България Електроразпределение" временно прекратява достъпа на 15 ВЕИ централи до мрежата в Югоизточна България. Крайната мярка се е наложила заради отказът на собствениците на тези обекти "да спазят законовото си задължение за сключване на договор за достъп до електроразпределителната мрежа на дружеството". Достъпът е прекратен в 12 ч. днес, 26 август.

От EVN обясняват, че извършването на търговски практики чрез използване на електроразпределителната мрежа при липса на договореност за нейното използване поставя коректните производители в неравностойно положение. "EVN България Електроразпределение" остава отворена за контакти с цитираните централи, в случай че решат да изпълнят законовото си задължение за сключване на договор за достъп, пише в официалното си съобщение дружеството.

ЕРП-то напомня, че на основание изискванията на Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници производителите на електрическа енергия са длъжни да сключат договори за достъп с оператора на електроразпределителната мрежа при публично известни Общи условия, одобрени от ДКЕВР и влезли в сила от 1 юли 2013 г. Според Закона за енергетика наличието на договор за достъп е условие за изпълнение на договорите за продажба на електрическа енергия.

"Дружеството беше принудено да пристъпи към тази крайна мярка поради липсата на реакция от страна на собствениците на тези обекти към поредицата от покани, отправени в последния месец от "EVN България Електроразпределение" към тях, включително и чрез медиите, да спазят законовото си задължение за сключване на договор за достъп до електроразпределителната мрежа на дружеството. Последната такава покана беше изпратена на 20 август 2013 г., в която дружеството даде поредна отсрочка за сключване на договори за достъп до 26.08.2013 г. Предишните покани бяха изпратени на 9 август и през месец юли 2013 г.", пише още в съобщението.

Въпреки няколкократните напомняния към момента собственици на 15 обекта (от общо 1049) за производство на електрическа енергия от ВЕИ не са предприели действия за договаряне използването на електроразпределителната мрежа на EVN България Електроразпределение. В резултат дружеството е било принудено временно да преустанови достъпа на тези обекти до електроразпределителната мрежа, за което собствениците на тези обекти бяха информирани с писма на 20 август 2013 г. Днес сутринта отново са били уведомени за тяхното задължение и информирани за предстоящото ограничаване на достъпа им до мрежата.

Подкрепи Economic.bg