Apple отхвърли обвиненята за картел при е-книгите

Сега технологичният гигант за първи път коментира темата и заведеното дело

6624 ~ 1 мин. четене

През април тази година американското Министерство на правосъдието обвини Apple и някои от най-големите издатели в страната, че са сключили картелно споразумение, което има за цел да повиши изкуствено цената на електронните книги. Срещу замесените компании беше заведено дело, а някои от книгоиздателите бързо сключиха извънсъдебно споразумение, за да избегнат евентуалните щети, ако загубят.

Сега технологичният гигант Apple за първи път коментира обвиненията. Според адвокатите на компанията процесът е абсурден и не може да става дума за опити за нагласяне на цените. Те смятат, че в случая има фундаментални пропуски от гледна точка на законите и фактите, предаде Tech Crunch, цитирани от kaldata.com.

От Apple доавят, че до навлизането им на пазара не е имало реална конкуренция в областта на електронните книги, тъй като Amazon са притежавали монополно положение.

Компанията на Тим Кук отбелязва, че със стъпването й в тази сфера читателите ще бъдат облагодетелствани от иновативни услуги, като цветни картинки, аудио, видео и други.

Подкрепи Economic.bg