Apple загуби над 70 млрд. долара от стойността си след iPhone 5

Една от причините за спада в цената на акциите са страховете, че компанията няма да може да осигури нужното количество апарати, които се търсят на пазара

164 ~ 1 мин. четене

Пазарната оценка на технологичния гигант Apple е намаляла чувствително след излизането на смартфона iPhone 5. Това означава, че инвеститорите са сметнали, че с оглед на показаното през последните седмици, стойността на Apple е надценена. На 21 септември, когато новият iPhone излезе на пазара, компанията струваше 661 милиарда долара. В момента обаче стойността й е намаляла до около 590 милиарда, съобщава Mashable.

За по-малко от месец акционерите на Apple са загубили повече от 70 милиарда долара. На фондовата търговия във вторник акциите на технологичния гигант се търгуваха на нива от 623.55 долара. По време на пика си през септември, дяловете се разменяха за над 700 долара бройката. Който е избрал да инвестира в Apple малко преди пускането на iPhone 5 определено е направил лошо капиталовложение.

Една от причините за спада в цената на акциите са страховете, че компанията няма да може да осигури нужното количество апарати, които се търсят на пазара. Ситуацията се утежни от новините за стачки и други проблеми при основния производител Foxconn, който сглобява продуктите на Apple.

Само за сравнение, изгубените пари са повече от комбинираната себестойност на Facebook, LinkedIn и Dell.

Подкрепи Economic.bg