Арестуват банкери заради LIBOR

SFO ще се фокусира върху най-бруталните опити за манипулиране на индекса

168 ~ 1 мин. четене

Прокурори във Великобритания са на път да арестуват бивши трейдъри в швейцарската UBS AG и британските Royal Bank Scotland Group (RBS) и Barclays Plc, за да ги разпитат през следващия месец за ролята им около скандала с манипулирането на лихвения индекс LIBOR (London interbank bank offered rate).

Очаква се арестите да бъдат направени през следващия месец от полицията под ръководството на прокурори, пише Bloomberg, позовавайки се на свой източник, пожелал да остане анонимен. Директорът на Serious Fraud Office (SFO) Дейвид Грийн е коментирал вчера в интервю, че се очаква значително развитие по случва в близко бъдеще. SFO е независима държавна агенция, която се занимава с разследване на сериозни измами или корупция.

SFO започна разследване още през юли по искане на британските политици, след като Barclays бе глобена с рекордните 290 млн. паунда, равняващи се на 462 млн. долара за манипулация на LIBOR - индекс, влияещ на цената на финансови продукти на обща стойност 360 трлн. долара. Регулатори в цял свят разследват определени банки за манипулация на индекса.

Дейвид Грийн добавя, че SFO ще се фокусира върху най-бруталните опити за манипулиране на LIBOR и други свързани с него показатели.Подкрепи Economic.bg