„Арго“ грабна „Оскар“ за най-добър филм

Дженифър Лорънс и Даниъл Дей-Люис бяха избрани за най-добрите актьори

320 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Филмът "Арго", режисиран от Бен Афлек грабна "Оскар" за най-добър филм за 2012 г. Лентата грабна още две статуетки, една от които за адаптиран сценарий. Наградата за най-добър филм беше очаквана, след като "Арго" беше отличен със "Златен глобус" и редица други награди. Филмът разказва за операция по освобождаването на служителите в американското посолство в Техеран през 1978 г. Самият Афлек изпълнява главната роля във филма на агент на ЦРУ.

Академията за киноизкуство на САЩ награди Даниъл Дей-Люис за най-добър актьор за 2012 г. Дей-Люис грабна "Оскар" за най-добра мъжка роля за ролята си на президента Линкълн в едноименния филм на Стивън Спилбърг.

Дженифър Лорънс беше удостоена със златната статуетка за най-добра актриса през миналата година. Лорънс грабна "Оскар" за ролята й във филма "Наръчник на оптимиста".

Съвсем очаквано Адел грабна приза за "най-добра песен". "Оскар"-ът й беше присъден за песента "Скайфол" към филма "007 Координати "Скайфол".

Лентата "Джанго без окови" на Куентин Тарантино беше награден с "Оскар" за "най-добър сценарий". Ан Хатауей грабна статуетката за "най-добра поддържаща женска роля" за играта й в "Клетниците", а австрийският актьор Кристоф Уолц получи "Оскар" за "най-добра поддържаща роля", за участието си в "Джанго без окови".

Подкрепи Economic.bg