Първоначалният бюджет на болниците е 1.1 млрд. лв.

Те обаче могат да получат и повече пари, коментира управителят на НЗОК Пламен Цеков

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Първоначалният бюджет, който здравната каса е разпределила на болниците е 1.1 млрд. лв. Той е колкото и през миналата година. Това каза в ефира на БНТ Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Шефът на касата поясни, че технологията на бюджета задължава НЗОК да формира голям резерв - 10%. "Ние сме го формирали този резерв за сметка на последните два месеца. Парите ги има, обемите ги има, но няма как да ги разпределим първоначално", разясни Пламен Цеков.

По думите му е разработена нова методика, след като години наред лечебните заведения искаха да бъдат премахнати така наречените лимити за пациенти, които могат да бъдат лекувани по определени клинични пътеки. В новата методика са заложени определени обеми, но те не са задължителни, окончателни или лимитирани, разясни Пламен Цеков. Според него тези обеми могат да се насочват към лечебното заведение, в което предпочете да се лекува пациент.

Бюджетът, който ще получават болниците не е окончателен. Бюджетът им ще бъде формиран в зависимост от това колко пациенти ще приемат и колко ще бъдат лекувани там, разясни управителят на НЗОК.

Подкрепи Economic.bg