Археолози откриха 111 монети от Късната римска империя

Монетите са открити при разкриването на последния неразкопан участък от крепостната стена на късноримския град „Ковачевско поле“ до Попово

4370 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Археолози откриха нова колективна монетна находка от 111 монети в „Ковачевско поле“ дон Попово. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Находката е открита при разкриването на последния неразкопан участък от крепостната стена на късноримския град „Ковачевско поле“ до Попово.

В близост до кула 12, която охранява Западната порта на града, археолозите попаднали на руините на опожарено жилище при размириците по време на т. нар. Втора готска война (376-379 год.).

Монетите са открити на пода на жилището в непосредствена близост една до друга. Те са 111 на брой медни монети, като повечето от тях са фолиси. Макар, че все още не са професионално почистени от налепите и следите от пожара, върху монетите се забелязват образите на императорите от Късната римска империя.  Сред тях са Констант (337-350 г), Констанции Втори (337-361 г), Валентиниан Първи (364-375 г) и Валент (364-378 г).

Подкрепи Economic.bg