Атанасова иска още 21 млн. лв. за здравеопазване

Парите ще се използват за Фонда за лечение на деца и за болниците в отдалечените региони

3575 ~ 2 мин. четене

Oще  21 млн. лв. за здравеопазване през следващата година поиска министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Една от причините е, че парите за Фонда за лечение на деца са пред свършване. Отпадането на лимита тази година, който беше до 180 000 лева, е довело до вълнообразно нарастване на сумата, която трябва да се отдели. 490 деца са ползвали това подпомагане от държавата от началото на годината досега като са били лекувани у нас и в чужбина.
 
До 30 септември вече са изразходвани около 6 020 000 лева. Те са платени по фактури, но одобрените деца са много повече. По думите на Атанасова, ако фондът и общественият съвет към него продължат да одобряват деца за лечение, парите, определени в бюджета за тази цел няма да стигнат. Ето защо тя иска преразглеждане на средствата и увеличението им.

Освен за фонда парите ще отидат и за болниците в отдалечените региони като тази в Девин. За тях бюджет не беше отпуснат въпреки настояванията на здравните министри през последните няколко години.

Министър Атанасова съобщи още, че от днес вече е прието решение на Министерски съвет за увеличаване на средствата за възнаграждения на работещите в държавните психиатрични болници и районните центрове по трансфузионна хематология.

По думите на министъра, в Закона за лечебните заведения е посочено, че държавата може да осигурява средства за финансиране на лечебни заведения във високопланински и труднодостъпни райони. Последните няколко години такива средства не са били предвиждани. Именно затова тя се надява сега те да бъдат предвидени в бюджета за следващата година, за да имат и хората в тези райони адекватна медицинска помощ.

Подкрепи Economic.bg