Авария спря V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Мощността е разтоварена от 2% от номинала

256 ~ 1 мин. четене

Авария на турбогенератора на 1000-мегаватовия V блок на АЕЦ "Козлодуй" е станала причина за изключването на мощността от електроенергийната система на страната. Спирането се е наложило заради пропуск на водород, ползван за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала - конвенционалната, неядрена част на блока, съобщиха от централата. Вече е започнала подмяна на водорода с азот, което се прави с цел обезпечаване на пожарна безопасност и е в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Проблемите с турбогенератора нямат отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.

В 3 ч. тази сутрин Божан Стоянов - заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, и заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров са пристигнали в атомната електроцентрала, където е сформиран щаб за установяване на причините за аварията.

Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - VI, работи с 81% от мощността си към 11 ч. днес. По-ниското натоварване е по разпореждане на ЕСО.

Подкрепи Economic.bg