Авиопревозвачът на ОАЕ Etihad купува Alitalia

Цената на сделката не е известна

276 ~ 1 мин. четене

Авиопревозвачът на ОАЕ Etihad ще придобие 49% от италианската Alitalia, съобщиха двете компании след дълги и тежки преговори, предаде БГНЕС.

"Алиталия и Етихад Еъруейз потвърждават, че постигнаха споразумение по условията на операцията, чрез която Етихад Еъруейз ще придобие 49%-но участие в Алиталия", се казва в съобщението. Очаква се да "финализират в идните дни договорната документация", допълват те, като отбелязват, че сделката трябва да бъде одобрена и от органите за защита на конкуренцията.

Все още компаниите не разкриват подробности относно същността на споразумението. Преговорите им започнаха още преди година, но бяха спрени заради сериозните дългове на Alitalia и големите съкращения на работни места.

Цената на сделката не е известна. На 11 юни италианският министър на транспорта Маурицио Лупи говори за първоначална инвестиция на Етихад в размер на 560 милиона евро, към които до 4 години ще се добавят 690 милиона евро за развиване и обновяване на флота. Проектът на Етихад, обаче, предизвиква сериозно безпокойство в Северна Италия заради последствията за миланското летище Малпенза.

Подкрепи Economic.bg