Австралия подгони IT гигантите

Фирми като Aplle ще трябва да обясняват как образуват цените си и защо приложенията им са по-скъпи в страната спрямо САЩ

Apple и редица други технологични компании скоро ще трябва да дават обяснения пред Парламента на Австралия за начина на ценообразуване за предлаганите от тях продукти и услуги. Както съобщава уеб изданието Sydney Morning Herald, министърът на комуникациите на държавата-континент Стивън Конроу е поискал провеждането на заседание на Парламента през тази година, на които компаниите ще трябва да отговарят на въпроси относно ценовата си политика. Като пример той задава въпроса защо съдържанието, продавано чрез iTunes, в Австралия е по-скъпо, отколкото в САЩ, пише kaldata.bg.

В статията се отбелязва още, че разследването може да обхване и ценообразуването на електронните книги, ако и там бъдат открити доказателства за завишение на цените за Австралия в сравнение с тези за останалите региони на света.

През юли миналата година Apple намали цените за приложенията за своята операционна система iOS с до 25% в отговор на критиките от страна на австралийския парламент, инициатор на които стана депутатът Ед Хусич. Сега парламентът за първи път изисква от Apple и останалите компании да обосноват своята ценова политика в Австралия. През миналата седмица депутатът отново повдигна въпроса, след като Adobe пусна нов набор от програми. Както се оказа, в Австралия те струват с 1400 долара по-скъпо, отколкото в САЩ.

Хусич постави на обсъждане и въпроса за завишените цени на устройствата на Apple. Той каза: "Като цяло, като се вземат предвид данъците и валутните колебания, излиза, че 13-инчовият MacBook Pro струва $ 1399 тук и $ 1218 в САЩ; 17-инчовият MacBook Pro се продава за $ 2899 тук и за $ 2700 в САЩ, а 8-гигабайтовият вариант на iPod Touch струва $ 289 в Австралия, докато в САЩ неговата цена е 247 долара".

Още по-голяма разлика в цените в момента се наблюдава в Бразилия, например, където новият продукт Apple TV струва около 211 долара, докато в САЩ и други страни той може да бъде закупен за $99.

Коментари: 0