Три наши компании на румънската борса

Работи се и по създаването на общ индекс, каза Иван Такев

„Скоро български компании ще могат да се листват в Румъния”, каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса. „Има интерес от три големи родни компании, включително от енергийния сектор, за листване на румънската борса”, съобщи още Такев.

Той допълни, че работата по създаването на общ индекс с румънската борса ще бъде подновена. Все още обаче не се знае как ще се изчислява той и каква ще бъде структурата му.

Такев съобщи, че се очаква до края на годината да приключат преговорите и с голяма европейска борса за подписването на споразумение за двойни листвания.

Относно приватизацията на държавния дял на БФБ Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ каза, че на 12 март Министерството на финансите е пратило писмо до Агенцията за приватизация. „Това е първата стъпка по стартиране на процедурата по приватизация на Бълагрската фондова борса (БФБ). В Агенцията се работи и се избира консултант”, каза той. По думите му такава процедура продължава 8-9 месеца. „Надявам се до края на годината процедурата да приключи”, допълни той.

Приходите на БФБ през 2011 г. са се повишили с 27% спрямо 2010 г. и са в раззмер на 2 505 000 лв., съобщи изпълнителният директор. Същевременно загубите от дейността намаляват до 17 хил. лв., а печалбата на борсата е 304 хил. лв.

Средният дневен оборот на БФБ през миналата година е бил 2,89 млн. лв., което е с 6% повече спрямо предходната година.

През миналата година пазарната капитализация на борсата достигна 11,729.41 млрд. лева – увеличение от 15,6%.

Коментари: 0